Τραπεζικές πιέσεις στις ευρωαγορές

Στο κόκκινο οι ευρωπαϊκοί δείκτες. Ξεκινούν διαπραγματεύσεις στην Ουάσιγκτον για την αποτροπή του δημοσιονομικού γκρεμού. Επιμένει η κόντρα ΔΝΤ - ΕΕ για Ελλάδα. Τύμπανα πολέμου ηχούν στη Μέση Ανατολή.

Με βήμα σημειωτόν κινούνται οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής εν όψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων στην Ουάσιγκτον για τον δημοσιονομικό γκρεμό.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,67% στις 6.997 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,4% στις 3.368 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,69% στις 5.638 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ κινείται χαμηλότερα κατά 0,6% στις 7.649 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI σημειώνει απώλειες 1,11% στις 5.179 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει πτώση 1,3% στις 14.966 μονάδες.

Πτωτικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Οι μετοχές των τραπεζών δέχονται τις εντονότερες πιέσεις. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μετοχή της Commerzbank υποχωρεί κατά 2,9%, της Natixis κατά 2% και της Mediobanca κατά 1,5%.
«Υπάρχουν αρκετά εμπόδια βραχυπρόθεσμα: η απειλή δημοσιονομικού γκρεμού στις ΗΠΑ, η ένταση στη Μέση Ανατολή, η απόφαση της Ισπανίας για το εάν θα ζητήσει καθολική στήριξη της οικονομίας της ή όχι, τα προβλήματα της Ελλάδας…, γι’ αυτό ο κόσμος είναι διστακτικός», δήλωσε ο David Thebault της Global Equities.

Στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και οι επικεφαλής του Κογκρέσου ξεκινούν σήμερα διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού γκρεμού. Χρειάζεται να βρεθεί λύση αμέσως ώστε να αποτραπεί η αυτόματη επιβολή δημοσιονομικών μέτρων ύψους 600 δισ. δολ., που θα φρενάρουν την αμερικανική οικονομία.

Παράλληλα, η κόντρα μεταξύ της Γερμανίας και του ΔΝΤ ως προς το ελληνικό πρόβλημα κλιμακώνεται. Η Άνγκελα Μέρκελ απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους, ενώ η Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε να ληφθεί σύντομα απόφαση για την Ελλάδα.

Εν μέσω αυτής της εικόνας των δημοσιονομικών προβλημάτων στις ΗΠΑ και στην ευρωζώνη, η απειλή πολέμου στη Μέση Ανατολή εντείνει τη νευρικότητα. Για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες ήχησαν οι σειρήνες πολέμου και στο Τελ Αβίβ, ενώ πληθαίνουν τα σενάρια για χερσαία επίθεση, καθώς ενισχύεται η παρουσία ισραηλινών δυνάμεων γύρω από τον παλαιστινιακό θύλακα.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v